מי תהום מזוהמים הם עניין שבשגרה, לצערנו, והם יכולים לגרום לנזקים של ממש אם לא מזהים אותם במהרה. זיהום של מי תהום קורה בשעה שחומר מזהם משתחרר אל הקרקע ומחלחל לאט לאט ישירות אל תוך מי התהום. בשל זרימת המים, פיזור אותם מזהמים וחומרים לא רצויים, קורה במהירות רבה מה שעשוי להוביל אותם אף לנחלים, למעיינות ולבארות ולגרום לסכנה הן לבני האדם והן לבעלי החיים, השותים משם.
ללמוד את השטח
כדי ללמוד אודות הקרקע ומי התהום המזוהמים, אפשר לבצע הליך של דיגום מי תהום, המוצע על ידי חברות בתחום. הליך זה מאפשר ניתוח ולמידת מאפייני הקרקע, ואיסוף כל הנתונים ההידרולוגיים וההידרוגיאולוגיים, הנדרשים על מנת ללמוד אודות המזהים ואופן התפשטותם.
כאשר מזהים את מקור הזיהום, אפשר לבחון את הדרכים להתמודד איתו ולמנוע את הנזקים שהוא צפוי להביא איתו. חברה, המציעה שירותי ייעוץ סביבתי וגם סקר היסטורי, לומדת אודות המקום ואודות המקורות המזהמים. אלה יכולים להיות שפכים המגיעים ממפעלי תעשייה, ממפעלי טיהור שפכים, אלו יכולות להיות דליפות של תחנות דלק או כשלים במערכותיהן, זה יכול להיות דישון ואמצעים שונים של הדברה בחקלאות שגורמים לזיהום מי התהום ועוד ועוד. כאשר משתמשים במי תהום מזהים עשויים לגרום לתחלואה קשה, להרעלה וגם למפגע של ממש בבריאות הציבור. מסיבה זו חשוב לאתר זאת במהרה ולעשות זאת גם בצורה הנכונה.
לאתר בעיות ומזהמים
פינוי קרקע מזוהמת וזיהום מי התהום מתאפשר רק לאחר איתור מקורות הזיהום. ניתן לבצע זאת באמצעות כמה טכניקות שונות ועל ידי בדיקה יסודית מאד ולמידת הסביבה. לעיתים נוכחות של עצים וצמחיה במקום מסוים יכולה להעיד על הימצאותם של מי תהום ובהמשך בחינת רמות המזהמים שבהם. איתור עומק מי התהום והמזהמים חשוב גם הוא על מנת לתכנן כראוי את השטח ולקבוע את השימוש העתידי שלו. בדיקת הסביבה בכל האמצעים הנדרשים יכולה לספק לבודקים רמזים חשובים אודות מי התהום הרדודים ונוכחות של מזהמים.
העוסקים בנושא מכינים, כצעד ראשון לרוב, מפה גיאולוגית עם חתכים, המראים את מיקומם של הסלעים ואת פיזורם. אלה, מהווים רמז חשוב ומשמעותי מאד שיכול לעזור בלמידת השטח וביצוע ראוי של דיגום מי תהום. חקירת סוגי הקרקע וגם הסלעים עוזרת באיתור אקוויפרים, כאשר סלעים שבורים או סדוקים יכולים להעיד על כמויות גדולות של מים ועל הימצאות מי תהום. בהמשך, יש לאסוף מידע על בארות קיימים בשטח, על עומק וכמות המים בהם ופרטים נוספים. כך יכולים בעלי המקצוע המבצעים את הסקר ללמוד על איכות המים ולהציע את המענה המתאים. סקר הקרקע ההיסטורי כולל ניתוח מאפיינים חשובים של מעמקי הקרקע ובדיקת כיוון זרימת המים, שחשובה לא פחות.