דף הבית / כללי / פינוי באסבסט

פינוי באסבסט

בעבר האסבסט היה מוכר ופופולארי מאוד והיה מבוצע בו שימוש בבתי מגורים, מבנים תעשייתיים ועוד מקומות רבים אחרים. בשל העובדה שמדובר במינרל טבעי שהינו עמיד בפני אש, ומבודד מאוד, האסבסט הפך לפופולארי במיוחד, עד שגילו שלצד היתרונות שלו, יש גם לא מעט סכנות.

מהן הסכנות הללו? מה חשוב שתדעו על האסבסט ועל הטיפול בו? קראו את המאמר הבא ותמצאו את התשובה.

סוגי אסבסט

לפני שמזמינים סקר אסבסט או כל פעולה אחרת בו, חשוב לציין כי ישנם שישה סוגים של אסבסט המוכרים כיום, ולכל אחד מהם יש תכונות שונות:

  • כריזוטיל – כריזוטיל, או האסבסט הלבן, הוא האסבסט הנפוץ ביותר ומעל ל80% מהאסבסט התעשייתי הוא מהסוג הזה. אסבסט מסוג כריזוטיל הוא אסבסט בעל סיבים ארוכים יותר מהאחרים, ולמרות שרבים טענו בעבר כי דווקא הסוג הזה בטוח יותר לשימוש לעומת סוגי אסבסט אחרים, אין לכך כל ראיה ודווקא מחקרים שבוצעו בתחום מוכיחים כי הוא יכול להיות מסוכן גם הוא לבריאות ולגרום ללא מעט מחלות.
  • אמוסיט – אסבסט אשר מוכר גם בתור “האסבסט החום” והוא מגיע בעיקר מדרום אפריקה. בעבר היו עושים בו שימוש בחומרי בניה שונים, אך התגלה כי הוא מסוכן, אף יותר מהכריזוטיל.
  • ריבקיט – האסבסט הכחול. מדובר באסבסט בעל סיבים דקים מאוד, ולכן הוא יכול להיכנס בקלות למערכת הנשימה, מה שאומר שלעומת כל ששת סוגי האסבסט, הוא המסוכן ביותר. למרבית המזל, הוא אינו עמיד באש ולכן השימוש בו היה מועט מאוד.
  • טרמוליט – סוג של אסבסט שכמעט ואינו מוכר, ובעבר עשו בו שימוש בעיקר בעליות הגג.
  • אקינוליט – סוג זה מגיע בעיקר מפינלנד, וגם הוא כמעט ולא נמצא בשימוש.
  • אנתופיליט – עוד סוג אסבסט שאינו נפוץ כלל, וגם אם היה נעשה בו שימוש זה היה בחומרי בניה.
  • האסבסט – צמנט, הוא הנפוץ במיוחד ומדובר בחומר אשר מכיל רק כעשרה אחוזים של סיבי אסבסט בלבד. לכן, אין חשש בריאותי בשימוש בו והיום ניתן לראות שימוש בעיקר בחומר זה ולא נדרש טיהור קרקעות במקומות בהם הוא נמצא.

למה האסבסט הוא כל כך מסוכן?

בעבר היו עושים שימוש רב מאוד באסבסט, אך עם הזמן, ככל שהתגלו יותר ויותר חולי סרטן אשר באו איתו במגע, החלו המחקרים בתחום אשר הוכיחו בצורה חד משמעית – האסבסט מסרטן. ברגע שהסיבים של האסבסט משתחררים אל האוויר, הם נכנסים אל תוך מערכת הנשימה של האדם בלי שהוא ישים לב לכך בכלל, ושם הם יכולים לגרום לנזק רב מאוד.

לכן מתגלים לא מעט חולי סרטן אשר עבדו בעבר עם אסבסט, ולפני שהיתה ידועה חומרת הסיכון, היו חותכים את החומר או משייפים אותו ללא אמצעי הגנה כלל ומכניסים את כל הסיבים המסוכנים הללו אל תוך מערכת הנשימה. בנוסף, הסיבים של האסבסט יכולים להצמד לבגדים, לנעליים או לכל דבר אחר, כך שהאדם אשר ביצע את החיתוך גם יכול להעביר אותם למקומות אחרים ולגרום לעוד ועוד אנשים לנשום את הסיבים המסוכנים הללו ולהסתכן במחלה קשה.

מחקרים מראים כי חשיפה לאסבסט יכולה לגרום למזותליומה, אסבסטוזיס, סרטן מסוגים שונים ומחלות של הריאות ומערכת הנשימה.

איך מבצעים טיפול באסבסט בצורה נכונה?

קודם כל, חשוב שלא לבצע כל פעולה אשר יכולה לגרום לשחרור של סיבי אסבסט לאוויר, כמו חיתוך שלו, קידוח באסבסט או כל דבר דומה. לכן, במקרים בהם יש מפגע אסבסט ויש לבצע פינוי שלו וכן שיקום קרקעות בהן הוא היה, על מנת שיהיה אפשר לשהות בהן ללא חשש, יש לפנות אל חברה מקצועית אשר מתמחה בכך.