דף הבית / כללי / זיהום קרקע

זיהום קרקע

המודעות הסביבתית בקרב הציבור ומנהיגיו עלתה בשנים האחרונות ועדיין עולה, אולם קשה להדביק את הפער שנוצר אל מול הנזקים שהתרחשו בעשרות השנים שקדמו לכך.

מעטים, אם בכלל, הקדישו בעבר מחשבה להשלכות מרחיקות הלכת של זיהום אוויר, מים או קרקע, ולכן נגרמו נזקים כבדים שעלינו לתקן כעת תוך כדי למידה מטעויות העבר על מנת לצמצם פגיעה עתידית ולנסות לתקן את הנזקים שנגרמו עד כה.

כך למשל בשנים האחרונות עלה באופן משמעותי הביקוש לקרקעות באיזור מרכז הארץ למטרות חקלאות, מגורים ותעשייה – אולם במקביל נחשף כי ברבות מאותן קרקעות קיימים זיהומים חריפים המחייבים תחילה טיפול נאות של ניקוי החומרים המזהמים ושיקום הקרקע על מנת שניתן יהיה להשתמש בה.

מה גם שלא תמיד קרקע מזוהמת ניתנת לטיפול שכזה, ולעיתים הטיפול עולה ממון רב ודורש זמן יקר.

מה מזהם את הקרקע שלנו?

קיימים בישראל לא מעט מפעלים שהוקמו ללא תשתית מתאימה לבקרה ו/או מניעת דליפה של חומרים מסוכנים. פסולת שמורכבת מריכוזים גבוהים של חומרים מסוכנים סולקה ללא פיקוח או אמצעי בטיחות נאותים. זה למשל המצב באיזורי התעשייה של חיפה, רמת השרון, גוש דן ועוד.

כלומר, המקורות העיקריים לקרקעות מזוהמות בישראל הם חומרים מסוכנים שנשפכו או דלפו, במכוון או בשגגה, אל הקרקע או בתוכה: חומרים כימיים, חומרי נפץ, דלקים שונים שמקורם בתחנות דלק, אתרי פסולת, בסיסי צבא, מוסכים, קווי צנרת של הולכת חומרים מסוכנים ועוד.

מה ההשלכות של קרקע מזוהמת?

בראש ובראשונה זיהום הקרקע עשוי להוביל לחוסר אפשרות להשתמש בה. במדינת ישראל שבה השטח לא גדול ממילא, ובפרט באיזורים מבוקשים למגורים ותעשייה, חבל על כל פיסת שטח שלא ניתן לבנות בה.

יתרה מזאת, הזיהום עלול לעבור מן הקרקע אל מי התהום ולגרום למגוון נזקים משניים, החל ממחסור חמור במי שתיה ועד לפגיעה במערכות אקולוגיות. בנוסף, אותו זיהום קרקע עשוי לזהם את האוויר בגלל פליטת גזי קרקע מסוכנים ועוד.

מה אפשר לעשות?

המודעות הסביבתית העולה הביאה ליצירתם של ארגונים ירוקים ולשינוי סדר עדיפויות אצל מקבלי החלטות, כך שכבר נחקקו מספר חוקים ותקנות במטרה לצמצם את הזיהום העתידי: לפקח על דרכי סילוק פסולת ממפעלים, למשל, כדי לוודא שהם מוזרמים או מוטמנים בבטן האדמה באופן שלא יזהם את הקרקע, מי התהום או האוויר.

בנוסף, בקרקעות שכבר הזדהמו מסיבות שונות יש לעיתים אפשרות לבצע טיפול לניקוי ושיקום הקרקע. במקרים מסוימים ניתן לעשות זאת באתר עצמו, ולעיתים אין ברירה אלא להעביר את הקרקע המזוהמת לאתר פסולת מורשה על מנת לנקות אותו מחוץ לאתר.

קיימות שיטות רבות ומגוונות לבצע טיפול בקרקע – חלקן יקרות ואחרות אורכות זמן רב, כך שבמידת האפשר מוטב להימנע מזיהום הקרקע מלכתחילה.