ישראל היא מדינה קטנה ושטח הקרקעות בה לא גדול. קרקעות המיועדות לשימוש בני אדם, למשל למטרות חקלאות או מגורים, חייבות להיות נקיות מחומרים מזהמים על מנת לא לחדור אל מי השתיה, אל דרכי הנשימה או אל העור שלנו.
יתרה מזאת, קרקע מזוהמת עלולה לפגוע בסביבה ובאקולוגיה, בבעלי חיים ובצמחיה, ולגרום לתוצאות קשות וארוכות טווח שהשפעותיהן תורגשנה גם בדורות הבאים.
כיצד מודדים את רמת הזיהום בקרקע?
יש חשיבות רבה למדידה מדויקת של שיעור החומרים המזהמים בקרקע על מנת לבחון האם היא מזוהמת, ואם כן חשוב מאוד גם לבצע בה טיפולי ניקוי ושיקום. רמת הזיהום בקרקע נקבעת באמצעות מדידה של כמה פרמטרים ושקלולם לכדי מסקנה אודות כמות החומרים המסוכנים ורמת רעילותם, שכן אלה הם השיקולים העיקריים להתאמת הטיפול לניקוי ושיקום הקרקע. הפרמטרים הנמדדים לבחינת רמת הזיהום בקרקע הם אלה:
• מדידת שטח הקרקע: על מנת לקבל אומדן ראשוני יש למדוד את גודל השטח המדובר, שכן ככל שמדובר בשטח גדול יותר כך הסיכון לקרקע מזוהמת גדול יותר. קל להבין זאת אם מסתכלים על שטח של מרצפת ביתית רגילה מול שטח של כמה דונמים: בשטח הגדול יותר יש סיכוי גבוה יותר להימצאות זיהום קרקע.
• מדידת רעילותם של החומרים המזהמים שנמצאו בקרקע: השלב הבא הוא נטילת דגימות מן הקרקע על מנת לבחון את החומרים הנמצאים בה. לכל חומר כזה עשויה להיות רמת רעילות מסוימת; אולם יש חומרים שרמת רעילותם איננה מזיקה בריכוזים הקטנים שבהם נמצא החומר, ויש חומרים שרעילותם גבוהה באופן קיצוני (כגון חומרים מסרטנים). לעיתים יתכן שיימצאו בקרקע מעט חומרים שרעילותם נמוכה ולעיתים ההיפך.
• המיקום הגיאוגרפי של הקרקע: אם הקרקע נמצאת באתר שמיועד לבנייה ומגורים של בני אדם, רמת הטיפול בחומרים המזהמים שבו תהיה דחופה יותר ומעמיקה יותר מאשר בקרקע שנמצאת באזור נידח שאף נפש חיה אינה מגיעה אליו.
• אופי השימוש של הקרקע בעבר והטיפול בה: קרקע ששימשה בעבר כבסיס למפעל שפכים, לדוגמה, צריכה להיות טיפול משמעותי על מנת לוודא שהיא איננה מזוהמת, בפרט אם מדובר בהסבתה לאתר בנייה. אם בוצעו בה בעבר פעולות ניקוי, פירוש הדבר הוא זיהום קרקע ברמה נמוכה יותר ולפיכך דרושות פחות פעולות ניקוי. להבדיל, קרקע ששימשה למפעל בטחוני ולא עברה טיפול, קרוב לוודאי תזדקק לשיקום משמעותי בהרבה.
לאחר קביעת רמת זיהום בקרקע
לאחר כל הבדיקות שצוינו לעיל (וכן בדיקות נוספות כגון סקרים היסטוריים וסקרי קרקע), יש לבחון את סוגי המזהמים, רמת רעילותם, מבנה הקרקעות ופרמטרים נוספים על מנת לקבוע את שיטת הטיפול המתאימה.
ככל שהזיהום חמור יותר כך השיקום יהיה אגרסיבי בהתאם, וכך יש גם השפעה לבחירת סוג הטיפול: ניקוי ושיקום באתר עצמו, סילוק לאתר מורשה ושריפה, טיפול ביולוגי או אחר וכן הלאה.