מי תהום הם מים המחלחלים אל מתחת לפני האדמה דרך שכבות סלע שבהן אינספור סדקים ונקבים זעירים. מים אלה מהווים שיעור ניכר ממי השתייה שלנו כיום, בפרט במדינה חמה וענייה במים כמו מדינת ישראל – אולם גם המים הללו נמצאים היום בסכנה.
עד לפני כמה עשרות שנים, מי התהום היו נקיים כל כך עד שניתן היה לשתות אותם הישר מבטן האדמה ללא חשש; אלא שההתקדמות האדירה בענפי תעשייה שונים, יחד עם חוסר מודעות סביבתית מספקת לנזקים שיוצרות אותן טכנולוגיות שאנו מנצלים לכאורה לטובתנו, גרמו לתוצאה עגומה ומסוכנת: זיהום מי תהום באופן כל כך חמור עד ששתייתם ללא ביצוע תהליכי טיהור עשויה לעיתים לפגוע בבריאות באופן ממשי ובלתי הפיך.
איך מי התהום מזדהמים?
זיהום המים מתרחש כאשר חומרים מסוימים מגיעים אל המים הללו בריכוזים גבוהים מדי. לעיתים זה מתרחש באופן טבעי, כמו הצטברות סחף וחול, הפרשות בעלי חיים וכדומה;
כיום, הזיהום מתרחש לרוב בגלל התערבות של בני אדם: פסולת שהושלכה לקרקע מגירה נוזלים המחלחלים מטה עד למי התהום, חומרים מזיקים שמקורם בתעשייה או בחקלאות, מי שפכים מצנרת ביוב עירונית, דלקים שמקורם בתחנות דלק, חומרי הדברה ועוד.
יש גם מקורות מי תהום שנמצאים ראויים לשימוש, אולם השאיבה מהם מוגזמת. הסכנה הטמונה בכך היא המלחה של המים עד כדי כך שלא ניתן עוד לעשות בהם שימוש כמי שתיה.
מה ההשלכות של זיהום מי תהום?
בראש ובראשונה הואיל ומי תהום משמשים את האדם לשתיה, זיהום המאגרים עלול לגרום למחסור במקורות מי שתיה. מים חיוניים לחיינו, ובעוד שיש אפשרות להתקיים זמן ממושך ללא מזון, לא ניתן להתקיים אפילו זמן קצר ללא מים.
סכנה משנית היא אילו מאגר מי תהום שבו נעשה שימוש לשתיה מזדהם בחיידקים או פתוגנים אחרים. לא רק בריאותו של האדם עלולה להיפגע מכך, אלא בריאותו של כל בעל חיים או צמח המרווה את צמאונו במי התהום המזוהמים הללו – ומכאן קצרה הדרך לשיבוש מערכות אקולוגיות שלמות, לעיתים עד כדי חוסר אפשרות לשקם ולהחזיר את הגלגל לאחור.
אז מה אפשר לעשות?
כאמור, מי תהום מהווים חלק גדול מצריכה מי השתיה של תושבי ישראל, כמו גם של בעלי חיים וצמחים. ככל שהמודעות הסביבתית בציבור עולה, לרבות בקרב מקבלי ההחלטות המובילים את המדינה, כך נחקקים יותר חוקים ותקנות במטרה לצמצם את הזיהום ככל האפשר: חומרי ההדברה נמצאים בפיקוח, למשל, מזבלות ורפתות מורחקים ממקורות מים וכדומה.
בנוסף, אם מאגר מי תהום כבר הזדהם ולא ניתן להשתמש בו, לעיתים קיימת אפשרות לטפל בו, לנקות ולשקם אותו באחת מתוך מגוון דרכים אפשריות. לשם כך יש לפנות לגורמים המתמחים בטיפול במי תהום מזוהמים ולבחון את דרכי הפעולה האפשריות.
לבסוף, מאגרי מי תהום שהזדהמו מעבר לכל אפשרות שיקום ושחזור – אין ברירה אלא ללמוד מן הטעויות שנעשו בהם על מנת שלא יישנו בעתיד, כדי שיוותרו די מאגרי מי תהומים שבהם נוכל להמשיך ולהשתמש.